Prof. Dr. Lakatos Péter könyvajánlója!

Prof. Dr. Lakatos Péter könyvajánlója!

A káros stressz egyre inkább hétköznapi életünk része, amely úgy tűnik, az ún. „civilizált” világ elengedhetetlen része. Dr. Molnár Ildikó „A káros stressz és szerepe a betegségek kialakulásában” című könyve sok szempontból rendhagyó. A 216 oldalon, számos ábrával és táblázattal illusztrált mű a stressz oldaláról közelít meg fontos fiziológiai rendszereket. Őszintén szólva, a cím hallatán felmerült bennem, hogy a könyv esetleg a téma kevésbé objektív, inkább a rossz értelemben vett „természetgyógyászat” irányába hajló lesz, de nagyon kellemesen csalódnom kellett. A szerző végig a tudomány, a kristálytiszta logika és az objektív adatok alapján tárgyalja a kérdést, viszont nagyon is új megközelítésben.

Az első fejezet a stressz anyagcserére kifejtett és hormonális hatásait taglalja a legkorszerűbb ismeretek alapján. A már hagyományosnak nevezhető neuroendokrin rendszer mellett kiemelten kerül ismertetésre az aldoszteron, a zsírszövet és az inzulinrezisztencia szerepe. Mindennek a napi gyakorlatra lefordítható oldaláról is általános tájékoztatást kapunk. Ezután következik a tartós stressz hatásának elemzése az immunrendszerre, amely így hozzájárulhat a krónikus gyulladások és a daganatok kialakulásához. Érdekes adatokat olvashatunk a stresszhormonok immunválaszt befolyásoló hatásairól, csakúgy, mint a stressz szerepéről az autoimmun betegségek megjelenésében, illetve recidivájában. Elgondolkodtatóak azok az adatok, amelyeket a szerző az allergén nélküli allergiák vagy a gasztrointesztinális fekélyek és a stressz kapcsolatáról ír. A tartós stressz és a szív- és érrendszeri betegségek kapcsolata régóta sejtett összefüggés, azonban a szerző a mai kornak megfelelő mélységű patofiziológiai szinten igazolja is ezt. Jobban megértjük a stressz szerepét az atherosclerosis kialakulásában, illetve a beta-aderenerg rendszer jelentőségét a deszenzibilizációs és hyperszenzibilizációs folyamatokban. Külön érdekesség a stressz hatása az ún. pszichoendokrin rendszerre fejezet, amely alatt elsősorban a depresszió és az evészavarok értendők.

A másik ritkán olvasható területet a magzatot érő stresszhatások késői következményei. Az ezt bemutató rész számos újdonságot tartalmaz, legalábbis a stresszt nem napi szinten kutató szakember számára. Mint láthatjuk, nagyon jelentős ez a hatás, amelynek ismerete egyben hasznos gyakorlati tennivalókhoz vezet, amelyeket a szerző ezen fejezet végén külön felsorol.

A könyv szöveges tartalmát nagyon jól kiegészítik a nagyon szemléletes és jól megrajzolt ábrák, amelyek egyúttal lehetővé teszik az alaposabb elmélyülést is az egyes területekben. Rendkívül hasznos a Fogalommagyarázatok fejezet, amely segít az egyes szakterületekben nem járatos olvasónak is tájékozódni a legfontosabb fogalmak tekintetében. A 230 közleményt tartalmazó Irodalomjegyzék pedig nemcsak a szakmai mondanivalót támasztja alá, hanem „mankót” biztosít a kérdést mélységében jobban megismerni kívánók számára is. Mindet egybevetve, nem szokványos szemszögből ismerhetjük meg e könyvből a stressz jelentőségét számos, sok embert érintő betegségcsoportban, amely így nemcsak alapismereteinket gazdagítja, hanem jól alkalmazható tanácsokat is ad a napi orvosi gyakorlat számára. Csak ajánlani tudom e mű olvasását.

Prof. Dr. Lakatos Péter