Hogyan tekintsünk az antioxidánsokra!

Dr. Molnár Ildikó, habilitált főorvos, kandidátus

Immunendokrinológia, EndoMed, Debrecen, Bem tér 18/C.

 

Mi az antioxidánsok szerepe az emberi szervezet működésében?

Az antioxidánsok olyan – az emberi, növényi és állati szervezetekben kis mennyiségben előforduló – anyagok, melyek meggátolják a szervezetet alkotó fehérjéknek, lipideknek és DNS molekuláknak a szabadgyökök okozta károsodását. Ezt úgy tudják megtenni, hogy az antioxidánsok hamarabb találkoznak a szabadgyökökkel,  és oxidálódnak  emiatt. Az aerob folyamatok, – ami az életnek az oxigénhez való kötöttségét jelenti sajátossága az, hogy számos reaktív szabadgyök képződik azoxigén „elégése” során. Ez a folyamat  a sejtek energiát (adenozin trifoszfátot (ATP-t)) termelő mitokondrium „gyáraiban” megy végbe.Ugyanakkor sok szabadgyök keletkezik normális  körülmények  között a sejtfolyamatok során is. 

Az élő  szervezetek  működésük során  számos labilis, elektron plusszal (vagyis  oxidáló  tulajdonsággal)  rendelkező szabadgyököt termelnek. A szabadgyökök jellemzője az igen alacsony felezési idő és reaktivitás más anyagokkal (kb. 10-6 másodperc ill. Ennél rövidebb felezési idő). A  szabad elektronok átadása oxidálja  a fehérje,  lipid  vagy DNS  molelulákat,  ami  károsítja őket. 

Az  élő szervezetekben számos oxidációs(elektron felvétel) és redukciós (elektron leadás) folyamatlánc létezik. Maga  a mitokondriumban  zajló  és az oxigén  „elégése”  során létrejövő energia  termelése  is  hasonló  elektronátadási  folyamatokon  keresztül történik.

Természetesen  az élő szervezeteknek is megvannak a saját antioxidáns rendszereik, amelyek bizonyos körülmények között kimerülnek, és felborul  a szabadgyökök-antioxidánsok közötti egyensúly. 

A szabadgyökök túlsúlya számos betegséghez, kórfolyamatok kialakulásához vezethet. Igen erős antioxidáns védelemmel rendelkeznek a  légzőszervek és  a  bőr, mivel   folyamatosan   ki vannak téve a  levegőben  található  oxigén  (ROS) és  nitrogén  (RNS) tartalmú  szabadgyökök  „rohamainak” (1.ábra). Az emésztő rendszer esetében a táplálékokkal  visszük be a  károsító,  toxikus  anyagokat, és a keletkező vagy bevitt szabadgyökök okozzák a károsodásokat.

A szabadgyökök képződése és jelentősége:

 A szabadgyökök  igen  labilis anyagok  az  elektron  plusz  miatt. A legtöbb szabadgyök az oxigénből képződik, de jelentősek a nitrogénből és a lipidperoxidáció során   képződő  reaktív   anyagok  is. A reaktív anyagok  származhatnak  kivülről   (exogén  forrás)   a  légkörből,   UV fény, sugárzás, dohányzás és toxikus anyagokból, de képződhetnek a szervezeten belül (endogén forrás) pl. gyulladások,fertőzések, egyéb betegségek  során. Maga  a légkörben található  ózon (O3) és a nitrogén dioxid (NO2)  is igen reaktív anyag.  


Ha tovább szeretné olvasni a tanulmányt kattintson az alábbi linkre: Hogyan tekintsünk az antioxidánsokra