A tartós stressz szerepe

A neurohormonális szabályozások szerepe az inzulinrezisztencia kialakulásában tartós  stresszben

“A tartós stressz napjainkban alig kerülhető el. Számos betegség kialakulásában játszik szerepet a kóros neurohormonális szabályozás:elhízás, cardiovascularis betegségek, 2-es típusú diabetes  mellitus, depresszió,  daganatos betegségek, gyulladások, allergia. Két nagy szabályozórendszer   vesz   részt   a   stressz   során   bekövetkező neuroendokrin  változásokban: a hypothalamus- hypophysis-mellékvese tengely  és a szimpatikus idegrendszer. Az adrenocorticalis rendszer tartós aktiválódása inzulinrezisztenciához és obesitashoz vezet, amihez vascularis,  arterioscleroticus és gyulladásos tünetek társulnak. A kórfolyamatok korai felismerése  és a fokozott  fizikai aktivitás jelentheti a fent említett  leggyakoribb betegségek igazi megelőzését.

Az élő szervezetet számos  külső  és belső  inger, vagyis stresszorhatások érik. A stressz folyamata biztosítja,  hogy  ezekkel  a stresszorhatásokkal szemben  az egyén megvédhesse szervezetének belső állandóságát, úgynevezett homeosztázisát. A védekezés egyúttal az egyénben alkalmazkodási folyamatot  indít el, amelyet adaptációnak neveznek. Az egyén  homeosztázisának fenntartását különböző szabályozási rendszerek biztosítják, amelyek különféle strukturális – molekuláris, neurohormonális, immunológiai és viselkedési – szinten működnek. A szervezetnek a stresszorhatásokra adott válaszkészségét, vagyis az adaptív válaszok összességét allosztázisnak nevezik. A stresszorhatás időtartama szerint a stressz lehet akut vagy krónikus.  Az akut stressz szerepe a szervezet  túlélésének  biztosítása, az akut ingerhatással szembeni védelem, ami gyors, intenzív  szimpatikus idegrendszeri  és adrenalis aktivitást vált ki.

Selye János több  mint 70  évvel ezelőtt már  részletesen  leírta  a stressz kórfolyamatát.A folyamatos, tartós stressz során  a  neuroendokrin folyamatok metabolikus és pszichés eltérésekhez vezetnek, károsítva az adaptáció  folyamatát. Ennek  szerepe különösen  fontos  napjainkban,  mert a felgyorsult esemény-kihívás  ingerek  számos  esetben eredményeznek olyan adaptációs zavart, amely hozzájárul az úgynevezett civilizációs betegségek kialakulásához.E betegségek közül kiemelkedően  magas a szív- és érrendszeri károsodás, a pszichés zavar, az allergia és a daganat, illetve  az  elhízással,  fertilitási  zavarral  járó  neuroendokrin betegségek előfordulása. A tartós stressz állandó kihívást jelent az egyén neuroendokrin szabályozórendszerei számára. A neuroendokrin folyamatok tartós aktiválódása lokális (például érfal, zsír- és izomszövet, máj, szimpatikus és autonóm idegrendszer) szervi károsodásokhoz vezető kórfolyamatokat indít el.”

Részlet Dr. Molnár Ildikó PhD.: A neurohormonális szabályozások szerepe az inzulinrezisztencia kialakulásában. LAM 2009;19(8–9):481–487.